· 

Je klas (weer) startklaar maken

Zoals je maandag al kon lezen ben ik deze website voornamelijk gestart vanwege de vele vragen via Instagram. Deze vragen zijn altijd heel wisselend, van organisatorisch tot een lesidee. Maar de vraag die er altijd tussen zit is: 'Heb je tips om mijn klas weer helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar te maken?'. In deze blog geef ik jullie daar graag antwoord op.

 

Ik zal beginnen met een persoonlijk feitje. Ik begin nu aan mijn derde jaar als leerkracht en ik begin ook in mijn derde lokaal. In begon namelijk in groep 4, het jaar erna moest het groep 4 lokaal verhuisd worden en nu ga ik naar de kleuters. Het derde lokaal dus, in drie jaar. Ik heb genoeg tips voor jullie!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel. Althans, als je net als mij je lokaal gestructureerd wilt gaan inrichten. Als je al weet hoe je lokaal eruit ziet, raad ik je toch aan om foto's te maken en een plattegrond te tekenen. Er zijn altijd dingen die je over het hoofd ziet. Bedenk waar je alles wilt hebben. Hou hierbij vooral ook rekening met stopcontacten, lichtpunten en verwarmingen.

Als je hebt bedacht waar je alles wilt hebben, staat er nog een hoop te gebeuren. Zijn er materialen aan vervanging toe, heb je nieuwe meubels nodig en wil je misschien dingen anders dan het jaar ervoor? Nu heb je er de tijd (en kans) voor, dus gebruik dit optimaal!

Wat ik zelf erg prettig vind, is om van te voren een lijstje te maken van alle hoeken die ik wil gaan inzetten in mijn klas. Daarna bedenk ik per hoek wat er al is, en wat ik nog nodig heb. Zo ontstaat er vanzelf een boodschappen lijstje, maar ook een to do lijstje. Op dit lijstje zie je namelijk precies wat je waar wilt gaan neerzetten en wat je te doen staat. En dat is vooral erg handig als je gaat beginnen met inrichten.

Het eerste kwartier

Het eerste kwartier ben ik gewoon even midden in het lokaal gaan staan, en heb ik alles bekeken. Hierdoor kreeg ik gelijk al allerlei leuke ideeën. Ik heb gewoon lekker rond gekeken en alles wat ik had bedacht is door een snelle flits al door mijn hoofd gegaan. Want je kunt pas echt zien of het past als je in het lokaal bent. Tegelijkertijd bedacht ik ook welke spullen overbodig zouden zijn, wat vooral handig is voor de volgende stap.

Inrichten

Na dat inspirerende kwartiertje, ben ik gaan inrichten. Doordat ik van te voren had bedacht waar alles moest, zette ik het zo op zijn plek. Dit klinkt prachtig, in de praktijk gaat het wat minder soepel. Lees: rugpijn van het tillen, twijfels over een bepaalde hoek en de frustratie van spinnenwebben. Maar uiteindelijk komt het goed, geloof me! Ik ben lekker alles neer gaan zetten, hoek voor hoek. Ik begon met de tafels, daaromheen bouwde ik met mijn kasten de hoeken. Toen alles op zijn plek stond, ben ik inhoudelijk naar de hoeken en materialen gaan kijken.

Hoek voor hoek. Ik begon bij het krijtbord en keek op mijn eerder gemaakte lijst wat hier allemaal nodig was. Krijtjes en een stoffer, ik pakte het en de hoek was af. Volgende hoek, de huishoek. Wat wil ik hier allemaal in? Ik verzamel alles en ga door met de bouwhoek. Etc. Ik ging heel gestructureerd te werk en liet me niet afleiden door andere hoeken. Op deze manier kwamen alle hoeken af en vergat ik geen dingen. Die lijst die ik eerder maakte heeft me hierbij enorm geholpen.

Weg ermee

Het begin (en einde) van het schooljaar is ideaal om eens grondig je lokaal uit te zoeken. Ik kwam in een lokaal waar de vorige leerkrachten gelukkig al een hoop hadden opgeruimd, maar toch zijn er altijd dingen die ik liever niet heb. Dus alles wat ik niet wilde gaan gebruiken, is naar de gang verplaatst. Naast mijn zandtafel stapelde ik eerst de tafels op die over had, en hier kwamen vervolgens alle spullen op. Eigenlijk waren dit alleen maar bakjes. Bakjes, bakjes en nog eens bakjes. Ik heb in de afgelopen jaar een hoop bakjes bij de Ikea aangeschaft. Voor de kleine spulletjes deze, voor de grotere spullen en bijvoorbeeld knutselspullen deze. Ideaal! Ikea bakjes zijn erg prettig, maar ook voor de rust heb ik graag alles hetzelfde. Dus ik verwisselde alle bakjes die in het lokaal aanwezig waren voor mijn eigen. Hiernaast zie je de stapel met spullen die ik aan het eind van de dag op de gang had verzameld.

Puntjes op de i

Nu alles een plek heeft en alle spullen die voor jou overbodig zijn weg zijn, kun je de puntjes op de i gaan zetten. Ik deelde mijn 'puntjes op de i to do lijst' op Instagram en kreeg veel vragen ernaar, dus hierbij deel ik hem. Alles staat in een willekeurige volgorde, gewoon puur zoals ik het de avond voordat ik naar mijn klas ging bedacht.  

- Namen op de kapstok en lades

- Lettermuur en woordenmuur maken

- Bedenken hoe ik de verjaardagen wil gaan vieren

- Goede plek voor de prullenbak bedenken

- Overzicht doelen maken

- (Digitale) klassenmap maken

- Alle spullen van de gang weg (laten) halen

- Kiesbord in orde maken (kaartjes, kinderplaatjes en bedenken hoeveel plekjes er per hoek beschikbaar zijn)

- Lijsten ouders op de deur hangen

- Namenlijst maken 

- Beurtenstokjes maken (hier later meer over)

- Lampjes voor het wc-bezoek ophangen (+ bijpassende poster)

- Weekplanning eerste week

- Plakboeken zoeken en opbergen

- Tussendoortjes karretje neerzetten

- Doekje over de tafels

- Bureau opruimen

- Plek stoplicht bedenken + (laten) ophangen

- Verdeelrooster

- Dagritme kaarten ophangen

- Bedenken hoe ik onze logeerknuffel ga inzetten

- Spiegels ophangen

- Kring neerzetten

- Bak met boeken klaarzetten in de kring

- Kleuterplaten printen en knutselkast voorzien van papier

- Lijmpotjes vullen en potloden slijpen

- Stroken pakken voor de verjaardagmutsen 

- Leerkrachtkast netjes maken

- Labels in de bouwhoek hangen

 

En dat was eigenlijk wel zo'n beetje. Een klaslokaal inrichten vind ik super leuk om te doen, maar ik heb ook gemerkt dat het niet altijd perfect kan. Gedurende de eerste dag, de eerste week en zelfs verderop in het jaar zul je dingen ontdekken die je mist of die je anders wilt. En dat is helemaal niet erg! Ik zal ergens in de komende dagen de foto's van mijn lokaal hier op de website delen!

Geniet van het moment en maak je niet te druk. Het is tenslotte 'maar' een klaslokaal. Je kunt het samen met de kinderen altijd gezellig maken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0