· 

Mijn eerste week bij de kleuters

De eerste schoolweek zit erop, morgen begint alweer de tweede week. De eerste week is echt voorbij gevlogen! Ik heb helaas niets van mij laten horen, aangezien ik ziek aan mijn eerste week begon. Gelukkig voel ik mij inmiddels weer een stuk beter, dus deel ik jullie graag mijn eerste indrukken van zo'n eerste weekje bij de kleuters.

 

We begonnen maandag allemaal vrij zenuwachtig in de kring, ik merkte het al gelijk aan de kinderen. De kinderen (en ouders) kwam verrast de klas in, omdat ik de klas flink heb verbouwd en veranderd. Ze waren heel enthousiast, dus dat was een heel positief begin van de week. Nadat ik vertelde dat ik het ook allemaal heel spannend vond en we er vast een gezellig jaar van gingen maken, was de hoogste spanning eraf en hebben we gezellig een rondleiding door de klas gedaan zodat de kinderen gelijk konden zien waar alles was en waar ze alles konden vinden. 

 

Kringactiviteiten

We hebben de eerste week een hoop activiteiten in de kring gedaan. We begonnen met een naamspelletje, altijd handig voor zowel mij als voor de nieuwe kinderen. Ik start met een groepje van 18 kinderen, waarvan er 3 dit schooljaar nieuw zijn. Ik hield het simpel, 'ik ben ... en ik ken ...'. De kinderen vonden het heel leuk en vooral het overgooien van de bal is altijd een succes.

Wij maken gebruik van de methode Kleuterplein dus Raai de Kraai moest deze week ook geïntroduceerd worden. We lazen het prentenboek, deden een spelletje met Raai en gingen buiten blaadjes en takjes zoeken voor zijn nest.

Ook mocht Raai deze week al bij iemand logeren, dus we bespraken het woord logeren, maakten het koffertje in orde en we vonden op een briefje in het nest van Raai bij wie hij mocht logeren. Super leuk, maar ook spannend natuurlijk! 

In de kring bespraken we ook het eerste thema, namelijk 'familie en thuis'. We bekeken de eerste woordkaartjes en we hebben gekeken welke woordjes we al kennen. 

Na de overblijf keken we o.a. op schooltv een filmpje over huisdieren en ontdekten we dat bij ons in de klas bijna niemand een huisdier heeft. In de klas hebben we in de huishoek een hond, genaamd Pip. We hebben gelijk even besproken hoe we hiermee omgaan. 

Spelen en werken

De eerste week bestond alleen uit buitenspelen, in de kring zitten, eten en drinken en werken en spelen. Nog even geen speellokaal i.v.m. werkzaamheden en de nieuwe kinderen. Dus spelen en werken was hetgeen waar ik ook veel heb gezien en meegemaakt. 

In de kring kozen we samen de werkjes uit, met het nieuwe kiesbord. Ik heb de kaartjes op het bord vervangen, dit pakte positief uit. Ze zijn lekker duidelijk en de kinderen zijn enthousiast. Je kunt ze hier vinden. De nieuwe kinderen vonden het kiezen nog even ingewikkeld en lastig (vol = vol is vooral erg lastig!), maar verder ging eigenlijk alles goed. De kinderen zijn heerlijk bezig geweest, ze hebben alle nieuwe dingen ontdekt en vooral ook gezellig met elkaar gespeeld. Geen geruzie, geen gedoe. Heerlijk, ik heb er zó van genoten. Ik heb vooral geholpen bij het knutselen. We maakten namelijk onze verjaardagskalender, deze zal ik binnenkort delen als jullie dit leuk vinden. Ook hebben we een huisje gevouwen en hebben we Raai de Kraai geknutseld. De werkjes hangen inmiddels ook al in de klas.

Margedag

Op vrijdag hadden we onze eerste margedag, een vrije dag voor de kinderen. Zo had ik even de tijd om allerlei klusjes in de klas te doen. Ik heb de leeshoek compleet gemaakt, een poppenhuis in elkaar gezet en en hoop overlegd met mijn onderbouwcollega's. Ook gaf ik alle tafels en stoelen een overeenkomende kleur, zodat de kinderen weten waar ze hun stoel kunnen opruimen. Erg fijn en scheelt een hoop geregel, als het goed is kunnen de kinderen het nu allemaal zelf. Aan het einde van de middag reed ik nog even naar Ikea om wat laatste spulletjes voor de klas te halen en daarna had ik ook eindelijk weekend. Welverdiend denk ik zo! Ik kijk heel erg uit naar komende week, maar geniet nu nog even van mijn laatste uurtjes weekend. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0