· 

Een vaste kring, of niet?

Dat was de vraag die ik mezelf stelde voor het begin van het schooljaar. Ik heb bij verschillende collega's gekeken en iedereen doet het toch altijd weer op zijn eigen manier. Na alles gezien te hebben maakte ik een aantal overwegingen en met een aanpassing na de eerste week ben ik nu heel tevreden.

 

Tijdens de overdracht van mijn huidige groep kwam ik erachter dat er één leerling een vaste stoel had. Daardoor besloot ik alle kinderen een eigen stoel te geven. Het was even een knip- en plakwerkje, maar na een paar minuutjes had iedereen een eigen stoel. Dit probeerde ik een week uit en na de eerste dag waren de kinderen al fan, een eigen stoel: zo cool! Ik was blij verrast door deze reacties. Tot op heden vinden de kinderen, en ook de ouders, het erg prettig.

 

Op onze vrije dag, vorige week vrijdag, besloot ik alle kinderen te koppelen aan een kleur tafel. Tijdens mijn afstudeerstage (LIO) hadden we in de klas geen vaste stoelen, maar hadden wel alle stoelen op de achterkant een gekleurde sticker. Deze sticker kwam overeen met de kleur van de tafel, zo wisten de kinderen precies waar ze hem konden opruimen. Dit leek me ook erg handig voor in mijn eigen klas, dus besloot ik hiermee aan de slag te gaan. Dit deed ik voornamelijk doordat de kinderen gedurende de eerste dagen niet zo goed wisten waar ze hun stoel moesten laten. Zo was dit probleem in één keer opgelost. Ook fijn is dat de kinderen nu een vast groepje hebben én dat we met de overblijf kunnen eten aan de tafels zonder te stoeien voor een plekje.

 

Maar een vaste kring heb ik eigenlijk niet. In de ochtend zet ik de stoelen neer zoals ik dat fijn vind voor de kringactiviteit, maar na het werken en spelen zit iedereen weer op een andere plek. Het is maar net hoe de stoelen dan worden neergezet. Ik heb er dus alleen in de ochtend invloed op, maar eigenlijk gaat dit heel goed. 

 

De vaste stoelen zijn ook erg handig voor de inloop. De kinderen in de klas weten dat ze op dinsdag- en donderdagochtend op zoek gaan naar hun stoel en dan maken ze eerst (samen met papa of mama) een werkje voordat ze kunnen gaan kiezen van het kiesbord. Erg handig en ook dit werkt erg prettig.

Werk jij met vaste stoelen en/of plekken?

Reactie schrijven

Commentaren: 0