Thema Thuis & Familie

Zomervakantie 2018 - Herfstvakantie 2018

Kringactiviteiten

In de hoeken


 • Wij werken met de methode Kleuterplein, dus Raai de Kraai introduceren is een van de eerste kringactiviteiten. Hij is onderdeel van onze klas, net als dat een huisdier ook bij het gezin hoort.
 • Praten over huisdieren en bedenken wat onze hond in de huishoek allemaal nodig heeft.
 • Prentenboeken voorlezen
 • Wij doen verschillende activiteiten met de woordkaartjes van het thema. Allereerst bedenken we welke woorden we allemaal al kennen, dan spelen we een coöperatieve werkvorm ermee en we vormen met alle kaartjes (met eventuele aanvullingen) de woordenmuur.
 • Ik heb aan de ouders foto's van het huis, de kinderen hun slaapkamer, het gezin en de familie gevraagd. Deze bekijken en bespreken we. Uiteindelijk hangen we deze ook op, dichtbij de woordkaartjes zodat we ook de woorden als 'grootvader' en 'trouwen' eraan kunnen koppelen.

Meenemen van thuis

Ik heb bij de start van het thema gevraagd aan de ouders om een aantal dingen van thuis mee te geven, zodat wij alle activiteiten kunnen uitvoeren. Allereerst is het leuk om van elk kind uit de klas een foto te hebben van toen ze nog baby waren. Met behulp deze foto's kunnen we de verschillende levensfasen bespreken. Ook heb ik een foto gevraagd van het gezin/de familie zodat we de gezins- en familieleden kunnen benoemen. Als laatste nog een foto van het huis en van de slaapkamer van het kind om dieper in te gaan op thuis. 

Kleitafel

Op de kleitafel heb ik verschillende kaarten neergelegd. I.v.m. fotorechten kan ik deze hier niet delen, maar neem vooral een kijkje op mijn Pinterest pagina. Hier kun je ze allemaal vinden.

Letters

Ik bied de letters i en de k aan, of eigenlijk de klanken hiervan. Dit sluit goed aan bij de beeldende activiteiten. De kinderen leren het als twee losse letters en klanken, en zullen later het als woordje gaan leren.

 • We zijn begonnen met de k. Dit deden we aan de hand van het huis van Jip & Janneke. Ik noemde een aantal woorden en de kinderen dachten na: wat horen we in elk woord hetzelfde? Ik zei: kleed, keuken, bank, dekbed, kraan en dak. Daarna zijn de kinderen nog meer woorden met de k gaan bedenken. Vervolgens had ik verschillende woorden waarin de k zat verstopt en we deden een spelletje: horen we hem vooraan, in het midden, of achteraan? Dit deden we zowel auditief als visueel. 
 • Bij de letter i keken we allereerst dit filmpje op Youtube, de kinderen vonden het fantastisch! Ons nieuwe digibord hing net in de klas, dus ze mochten ook allemaal proberen om de i te schrijven. Daarna gingen we allemaal woorden bedenken met de i en we sloten af met een spelletje: sta op als je de i in een woord hoort.
 • De huishoek kan door middel van dit thema op een rustige manier geïntroduceerd worden aangezien thuis en familie o.a. om thuis zijn draait. In de huishoek kunnen verschillende rollen worden aangenomen, o.a. van de verschillende familieleden. Ook zijn er in het huizen verschillende taken uit te voeren. Ik heb de volgende materialen toegevoegd aan de huishoek: een hond (incl. accessoires), een stofzuiger, strijkplank met strijkijzer, poppenkleertjes, een koffiezetapparaat, waterkoker en een wasrekje. Dit is ook in overleg met de kinderen gegaan. Als spelimpuls heb ik deze rollenkaarten toegevoegd. 
 • Poppenhuis: verschillende poppetjes voor de familieleden.
 • Bouwhoek: bouwen van huizen. De nadruk ligt bij ons hierbij op het bouwen van een stevig en stabiel huis. Er kan worden gebouwd met verschillende materialen (blokkenset, kleine blokjes, duplo, lego). Deze kaarten hangen in onze bouwhoek en hier kun je onze bouwhoek zien.

 

Beeldende activiteiten

Tijdens het thema zullen we dagelijks bezig zijn met tekenen en knutselen. Centraal zal staan 'ik en....'. Voorbeelden zijn 'ik en mijn huisdier', 'ik en mijn opa', 'ik in mijn slaapkamer', etc.

Afsluiting thema

Als afsluiting nodigen wij familieleden uit om met de kinderen gezelschapsspelletjes te spelen. Dit is iets wat in veel families gebeurd en dit halen we op deze manier ook een keer de klas in. Ouders, opa's, oma's en andere familieleden: iedereen is welkom! De kinderen en ouders namen spelletjes mee en het was een gezellige middag.


Boeken

Tijdens dit thema gebruiken we verschillende (voorlees)boeken. 

 • Hoi naar school! - Vivian den Hollander. Ideaal voor de eerste schoolweek, maar het laat ook zien hoe een gezin eruit ziet. Handig ter introductie van het thema, zeker als je het thema aan het begin van het schooljaar start.
 • Het huis van Jip en Janneke - Annie M.G. Schmidt. Hier zie je het boek in 'actie', het is zo'n gaaf boek! Enorme aanrader! De kinderen kunnen ermee spelen, maar je kunt zelf ook een verhaal vertellen terwijl het boek in het midden staat. Vanuit elke hoek is wel iets anders te zien en de details zijn enorm tof.
 • Trouw je met mij? - Vivian den Hollander en Dagmar Stam. Trouwen is een onderdeel wat vaak in elke familie wel een keer voorbij komt. Toevallig zit in ons schootboek van de methode Kleuterplein een verhaal over trouwen, dit boekje is een leuk vervolg hierop. Ook leuk om de kinderen te inspireren voor rollenspel.
 • Beschuit met heel veel muisjes! - Vivian den Hollander en Dagmar Stam. Ook deze sluit goed aan bij familie. Ik ben fan van deze boeken!
 • Mijn opa - John Burningham. Dit boek heb ik in de kringloop gevonden, ontzettend leuk prentenboek om de rol van een opa uit te lichten. Het is een mooi verhaal over de band tussen een meisje en haar opa. Laatste bladzijde is confronterend (een lege stoel), die laat ik achterwege tijdens het voorlezen.
 • De liefste papa en ik - Arend van Dam & Alex de Wolf. Leuk boek om te laten zien dat dieren ook familie hebben en dat je veel van papa kunt leren.
 • Kas krijgt een zusje - Pauline Oud. Ideaal boek om dieper in te gaan op het krijgen van een baby/zusje/broertje in de familie. Leuk om voor te lezen na het boek 'Beschuit met muisjes!'.
 • Logeren is een feest! - Vivian den Hollander en Dagmar Stam. Logeren, daar hebben wij het in de klas heel veel over! Onze Raai de kraai mag elk weekend logeren. Maar wat is logeren eigenlijk? Dit is een leuk boek om dit uit te leggen en te praten over wie er allemaal al eens heeft gelogeerd.