Thema 'Wij kopen eten'

Herfstvakantie 2018 - Kerstvakantie 2018

Kringactiviteiten

Tijdens dit thema staan veel kringactiviteiten centraal. 

Meenemen van thuis

Ook dit thema is er weer de mogelijkheid om kinderen spullen van thuis te laten meenemen. Dit is afhankelijk van de gekozen winkel, maar denk o.a. aan lege verpakkingen, portemonnees, boodschappentassen en misschien wel spullen waarmee eten gemaakt kan worden. Het is leuk om met de kinderen ook te gaan koken, dus dingen als pannen en de ingrediënten zijn dan altijd handig.

Letters

Wij leren tijdens dit thema twee letters: de m en de s. Of eigenlijk de klanken, aangezien wij met spreekbeeld werken. De mmmmm van lekker eten en de ssssss van Sinterklaas. 

Boeken

Tijdens dit thema gebruiken we verschillende (voorlees)boeken. 

  • De Bakker - Liesbeth Slegers
  • Rupsje Nooit Genoeg

Startactiviteit

Wij gebruiken in de klas een startactiviteit om de voorkennis te activeren en om de kinderen na te laten denken over hun eigen invulling van het thema. We gaan dit thema naar het winkelcentrum in de buurt en hier houden we een speurtocht. Er zijn verschillende detail foto's in en rondom winkels gemaakt en de kinderen gaan opzoek naar de plekken waar deze foto's zijn gemaakt. Als ze op de juist plek zijn aangekomen, moeten ze een aantal vragen beantwoorden. Daarna kunnen ze door naar de volgende foto. 

 

Als ze vervolgens terug zijn gekomen op school, gaan we gezamenlijk nadenken over onze invulling van het thema. Waar gaan wij eten kopen, wat voor winkel komt er in de klas, en wat hebben we hierbij nodig?

In de hoeken

Dit thema is ontzettend goed toe te passen in verschillende hoeken. 

  • Huishoek: dit blijft het centrale punt waaruit de kinderen kunnen vertrekken. In de huishoek zijn dingen te vinden als een boodschappentas, een portemonnee met geld en de vooral ook de basisinrichting van de huishoek. In de huishoek kan ook een boodschappenbriefje worden geschreven. Er is de mogelijkheid om op pad te gaan naar de winkel. Onze eigen winkel in de klas, maar ook naar de winkels in de andere kleuterklassen. 
  • Themahoek: hier komt onze etenswinkel. De kinderen kiezen een winkel uit en bedenken hiervoor de spullen die ze nodig hebben.
  • Zandtafel: hier wordt het eten 'gemaakt' en zij leveren aan de winkel nieuwe voorraad. 
  • Bouwhoek: hoe komt je van thuis naar een winkel en hoe komt het eten in een winkel? Het maken van wegen staat centraal in de bouwhoek.

Beeldende activiteiten

Neem ook een kijkje op mijn Pinterestbord van dit thema om leuke inspiratie voor knutselwerkjes op te doen.

Afsluiting thema

Onze laatste dag van dit thema is de dag van het Kerstdiner. Hier zullen wij samen gezellig gaan eten met eten dat wij zelf hebben gemaakt/gekocht.